Alles wat je moet weten over sloepen

U heeft ze vast wel eens voorbij zien komen. In de Leidse grachten of tijdens een dagje varen op de Kaag: sloepen. Voor vele mensen de ultieme manier om een zonnige dag door te brengen, want laten we eerlijk zijn, een sloep is garantie voor een zorgeloze dag op het water. Maar wat weet u eigenlijk van sloepen? Hoeveel kost een sloep ongeveer? En welke zaken moet u overwegen voor u een sloep aanschaft? Wij nemen de sloep onder de loep en behandelen al uw vragen. Hier leest u alles wat u moet weten over sloepen.

Wat zijn sloepen?

Eigenlijk is het heel simpel: het is een boot zonder dak en wordt tegenwoordig voornamelijk gebruikt ter ontspanning. Van oorsprong is dat echter anders want vroeger werd de sloep vooral vervoert op grote schepen en in het water gelegd wanneer dat nodig was. Hij werd dan bijvoorbeeld gebruikt als vissers- of reddingsboot. Pas sinds de jaren 80 worden sloepen populair in Nederland voor recreatief gebruik. Sindsdien is de moderne sloep niet meer weg te denken uit het Nederlands straatbeeld en zijn er eindeloos veel verschillende soorten en maten te vinden.

Wat kost een sloep?

De prijs van een sloep is compleet afhankelijk van uw wensen en is daarom vrij uiteenlopend. Het begint in ieder geval rond de €10.000. Hiervoor krijgt u een mooie basis sloep van ongeveer 5 meter. Dezelfde soort boot tweedehands is ongeveer rond de €6000. Wilt u de nieuwste, grootste en sloep met de meest luxe uitstraling? Dan kan de prijs zelfs oplopen tot €150.000. U kunt het dus zo gek maken als u zelf wilt. 

Hier blijft het niet bij want er zijn nog andere kosten waar u rekening mee moet houden. Er komen zo o.a. kosten bij voor de verzekering (€350 per jaar), onderhoud (ong. €1000 per jaar), liggeld in de haven, winterstalling en wellicht een reparatie één keer in de zoveel tijd.

Past een sloep bij mij?

Er zijn maar weinig mensen die niet van sloepen houden (logisch naar onze mening). Het kan wel dat uw voorkeur naar een ander soort boot uit gaat. Om eerst eens te kijken of een sloep wel geschikt is, zetten we de voor- en nadelen op een rijtje.

De sloep is relatief klein in formaat. Dat heeft zijn voordelen: de boot is makkelijk bestuurbaar en als je toch niet van plan bent om met grote groepen mensen te varen is een kleine sloep een prima oplossing. Naarmate je hoger in de prijs gaat, des te groter de sloep wordt. Hierdoor wordt die natuurlijk wel minder makkelijk te besturen. Daarnaast staat de sloep niet bekend om zijn snelheid. Een sloep is echt bedoeld om rustig te dobberen op het water en de omgeving te verkennen. Een snelheidswedstrijd zult u er dus niet mee winnen. Om deze reden, maar ook omdat de boot diep in het water ligt, is een sloep geschikt om met kinderen te varen. Bovendien heeft een sloep (net als ieder andere boot) onderhoud nodig. Mits je de sloep goed onderhoud is dit wel een boot die lang meegaat.

Welke soorten sloepen zijn er?

De knoop doorgehakt en besloten dat u een sloep wilt aanschaffen? Top! Maar er staan nog een aantal andere keuzes te wachten. Het eerste wat u uzelf af moet vragen is wat u met de sloep wilt gaan doen. Wilt u rondvaren met grote groepen mensen en/of wilt u ook slapen op de boot? Bent u al wat behendig met sturen? Kies dan voor een groter model. Heeft u de sloep enkel nodig voor een klein groepje mensen en is het puur voor dagjes varen? Dan is een groot model niet nodig, dus kies dan voor een kleiner model. Deze is tevens meer geschikt als beginners boot.

Een andere optie om te overwegen, is of u liever met een dieselmotor of een elektrische sloep vaart. Een elektrische sloep is stiller en beter voor het natuur maar gaat niet zo hard als een dieselmotor. Daarnaast zijn elektrische boten iets duurder, maar u haalt op lange termijn de benzinekosten er wel uit.

Ten derde moet u uzelf afvragen voor welk merk u kiest. In Nederland kennen we haast zo’n 50 merken. Wij hebben onze voorkeur voor de Van Wijk sloepen. Dit is een van de oudste merken en staat bekend om zijn goede kwaliteit en luxe uitstraling. De Van Wijk sloepen zijn erg duurzaam en daarom onze favoriet. Verder kunnen andere merken ook een prima oplossing zijn, het is in sommige gevallen puur smaak afhankelijk.

Houd er ook rekening mee dat u met een boot langer dan 15 meter en die harder gaat dan 20 km/uur een vaarbewijs nodig hebt. Heeft u die niet en bent u niet van plan die te halen? neem een dan iets kleinere sloep die iets minder hard gaat.

Tot slot, moet u zichzelf afvragen of u graag een nieuwe sloep of een tweedehands sloep aanschaft. Beide opties hebben voor- en nadelen. Bij een nieuwe sloep weet u zeker dat alles goed zit, dus hoeft u zich geen zorgen te maken over het onderhoud. Daarnaast zal de sloep precies voldoen aan uw wensen en krijgt u ook de geboden service & garantie. Natuurlijk is deze wel een stukje duurder. Er zijn ook genoeg tweedehands modellen die goed zijn onderhouden en voor een leuker prijsje te koop zijn. Let wel op onzichtbare gebreken en ga er vanuit dat een tweedehands sloep meer onderhoud nodig heeft. 

Tips voor als u een tweedehands sloep aanschaft:

  • Ga altijd kijken bij de sloep en zorg dat die in het water ligt 
  • Maak altijd een proefvaart en luister goed naar het geluid (monotoon & regelmatig), kijk naar de kleur van de rook (blauw duidt op slijtage), trilt de boot niet overmatig en neem een olie peiling op het begin en einde van de tocht
  • Bereid een aantal kritische vragen voor zoals waar met de boot werd gevaren
  • Kijk goed naar beschadigingen op de boot
  • Neem als u er minder verstand heeft iemand mee die er wel van alles af weet! 

Na dit artikel enthousiast geworden om een sloep te kopen? Alle keuzemogelijkheden tegen elkaar afgewogen? Top! Dan wensen wij u alvast veel vaarplezier. 

Bent u na het lezen van dit artikel er toch achter gekomen dat een sloep kopen of onderhouden teveel moeite is? Gelukkig kunnen wij je helpen bij een mooie dag op het water met onze sloepverhuur.

Wat wil jij nog meer weten over sloepen? Laat het ons weten!